Antwoord: om te bereiken dat de conversies hoger worden, moet je voor dat gewenste gedrag een gedragsontwerp maken.
Antwoord: om te bereiken dat de conversies hoger worden, moet je voor dat gewenste gedrag een gedragsontwerp maken.
De online wereld is net zo echt als de offline wereld. Sterker; de online wereld is een directe afspiegeling van alles wat ons in de fysieke wereld bezighoudt. En ook al heeft online zo zijn eigen wetten, ook op het internet draait het vooral om mensen en hun gedrag. Om die reden spelen gedragsontwerpen, zie het maar als een routekaart, een belangrijke rol in de marketing die wij voor onze klanten uitvoeren.
Bij het maken van gedragsontwerpen passen we onze kennis van het brein toe (psychologische principes) in combinatie met creativiteit die nieuwsgierig maakt (design, fotografie, tekst).
Daarnaast volgen we uiteraard de vaktechnische voorwaarden (de wetten van internet, zoals die van Google). De stappen en clicks vanuit het multikanaal en op de website voorzien we zo van een consistente kliklijnstructuur die via inspiratie, oriëntatie en vergelijking uitmondt in gewenst gedrag: de gewenste conversie.
Mensen maken doorlopend beslissingen, vele duizenden per dag. Daarbij zijn we alsmaar vaker en langer online en internet wordt steeds complexer.
Om daarbij doorlopend bewuste en rationele keuzes te maken is onmogelijk. Daar hebben we simpelweg de tijd en de kennis niet voor.
Wat is het verschil tussen een Audi en een BMW? Veelal proberen we rationeel te denken, maar in feite worden heel veel keuzes gemaakt op basis van emotie en onbewuste processen.
Psychologische processen zijn vaak gebaseerd op biases en heuristiek. Je kunt deze principes het beste zien als een soort ezelsbruggetjes die het brein in staat stellen om sneller beslissingen te nemen.
Wanneer je bijvoorbeeld over straat loopt en iemand kijkt omhoog, dan kijk jij met een automatisme ook omhoog. Er kan immers gevaar dreigen of iets interessants te zien zijn. Deze bias noemt de psychologie ‘gaze cueing’, het overnemen van de kijkrichting.
Ander voorbeeld. Je krijgt een WhatsApp-bericht en het icoontje verschijnt boven in beeld op jouw telefoon. Dan begint het in je brein direct te knagen: je moet en zal het bericht zo snel mogelijk openen. Deze bias heet Zeigarnik-effect, de kracht van een onafgemaakte taak.
Tot slot een heel simpel, maar logisch en sterk voorbeeld: leg twintig blauwe potloden op een rij en leg er één oranje tussen, dan wordt die oranje zeker vaker gezien. Dit is de bias van contrast. Doe dit met knoppen op de website en op de knop met de contrasterende kleur zal vaker worden geklikt. Omdat ie er zelf nadrukkelijk om vraagt!